Projecte Líban

Al mes de desembre, un grup de noies fan voluntariat a Chabrouh, al Líban. La tasca consisteix en atendre les necessitats de persones amb diversitat funcional. L’objectiu? Cuidar-les i acompanyar-les en els seus moments més difícils. Una experiència intensa i colpidora que canvia la visió del món que tenen i intensifica, en elles, l’esperit solidari.

El curs passat, el projecte va consistir, concretament, en tenir cura d’una residència de dones amb discapacitats físiques i mentals. “Amb aquest projecte el que esperem és, d’una banda, aportar el nostre granet de sorra a la societat, i de l’altra, que les alumnes que participen en el projecte aprenguin a mirar el seu entorn amb ulls nous, i detectar les diferents necessitats de la societat i del món en què viuen”, explica Micaela Infiesta, del Servei Universitari Solidari de UIC Barcelona.

Mar Martínez, una de les divuit voluntàries que van anar a Chebrouh, afirma que gràcies a aquest projecte ha valorat molt més el que és estar amb la gent i, sobretot, estar connectat de veritat. “Allà vaig aprendre que, encara que no parlés la seva llengua, estava més connectada amb persones que només coneixia d’una setmana que no pas amb persones amb les quals havia compartit milers d’hores, però sempre mirant els mòbils”, explica.

La idea de fer aquest projecte va sorgir quan un grup d’estudiants de Medicina es va posar en contacte amb la Universitat, perquè volien iniciar un voluntariat per ajudar els refugiats arribats de diferents països de l’Orient Mitjà. Després d’establir contactes amb l’Associació Cultural Gausac, una organització que promou la cultura i la formació d’estudiants universitaris a Sant Cugat, i l’Orde de Malta, un orde religiós que atén els malalts i els necessitats i que treballa al Líban, el desembre de 2016 es va dur a terme la primera estada al país asiàtic. Des de llavors, cada curs es duen a terme dues accions, una al desembre des de l’àmbit de la salut, i l’altra al juliol des de l’àmbit educatiu i social.

“Són vivències molt especials que totes les voluntàries experimenten i els desperten una gran transformació i creixement personal”, assegura Infiesta. Per la seva banda, Martínez anima tots els alumnes a fer el voluntariat: “crec que fan una tasca súper important perquè estan cuidant un sector de persones que està molt oblidat en aquest país. Un país amb una gran història i que està en conflicte a causa de l’arribada de l’aglomeració de refugiats”.

Amb relació a aquest àmbit de cooperació, l’any passat UIC Barcelona va signar un conveni, amb onze universitats catalanes més i la Generalitat, per establir un programa pilot que permeti persones refugiades al Líban continuar amb els seus estudis, ja que van ser interromputs a causa de la guerra.

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close